Travian Odgovori

Započnimo s pitanjima

Pretraga po pitanjima

Da biste pronašli odgovor, odaberite glavnu kategoriju i zatim podkategorije dok se ne pojavi odgovor. U slučaju da ne pronađete odgovor koji vam je potreban, možete nas kontaktirati.

Imam pitanje o...

Malo detaljnije:

Pretraga po sadržaju

Ako preferirate pretragu po shemi stranice kao na većini drugih stranica? Nema problema, samo koristite navigaciju da biste pronašli svoj odgovor.

Poruke i izvještaji

  1. Poruke u igri (IGM)
  1. Izvještaji

 

Poruke u igri (IGM)

Klikom na ikonicu poruka (posljednja u gornjem zaglavlju, sa ilustriranim papirom i perom), bit ćete odmah proslijeđeni u vaš inbox, odakle ćete moći  čitati, pisati nove, arhivirati ili brisati stare poruke.

Poruke u igri, skraćeno IGM, su primarni sustav poruka koje nudi Travian i one su od vitalnog značaja za komunikaciju sa drugim igračima u igri. Usto, Travian Tim će koristiti poruke u igri za komunikaciju sa vama ukoliko im postavite neko pitanje ili u nekim drugim slučajevima.
Možete vidjeti osnovni izgled poruke u igri na slici niže. Da biste napisali poruku, sve morate učiniti je kliknuti na karticu za pisanje u porukama, zatim počnite upisivanjem primatelja u prvo polje u poruci. Ovo polje je poznato kao polje za primatelja. Travian 4 je svjedok novih dodataka sustavu poruka, prije svega, sustav sada automatski detektira prva slova primatelja kojem pišete i pojavt će se padajući izbornik sa izborom primatelja. Slijedeće, imate opciju da dodate igrače u vaš adresar (prva ikonica desno od polja za primatelja – možete dodati prijatelje tako što ćete upisati imena njihovih računa i kliknuti spremi). Sada kada ste uspješno dodali primatelja, možete napisati i temu poruke, ili ostaviti prazno; u svakom slučaju, ako postoji primatelj, poruka će biti poslana iako nema naslov ili je polje ostavljeno prazno. Tako da možete upisati što god želite u poruku, ali pazite na pravila lijepog ponašanja. Vrijeđanje suigrača ili korištenje nepristojnog jezika može dovijesti do blokade računa ili kazne. Kada završite, samo kliknite na gumb pošalji.

U koliko ste u savezu (i ako ste dobili odgovarajuću dozvolu od osnivača saveza) možete slati masovne poruke ili poruke saveznicima. Ovo može biti izvedeno na dva načina: pisanjem [ally] u polje  za primatelja ili klikom na drugu malu ikonicu desno od polja za primatelja (plava ikonica saveza). Klikom na malu ikonicu odmah će [ally] biti postavljeno kao primatelj. Kada pošaljete Masovnu poruku, svi članovi saveza će dobiti poruku.

Ukoliko koristite Plus račun, možete arhivirati svoje poruke.

BB kodovi u porukama

Vjerojatno ste primjetili dodatnu listu opcija odmah iznad prostora za pisanje. Pogledajte sliku ispod:

bbcode

Ove opcije vam omogućuju da koristite BB kodove u porukama u igri – isto kao u editoru teksta, možete pisati ukoso (kurziv), podebljano ili podvučeno - ili čak i kombinirati sva tri! Postoji još izvanrednih opcija.

To znači da smo objasnili funkciju prve tri ikonice. Postoji još, očigledno, ali zbog preglednosti ovog priručnika, objasnit ćemo prvo posljednje tri ikonice, a nakon toga ove u sredini:

Naime, ove tri ikonice služe da dodate malo Travian sličica u vašu poruku; prva za dodate resurse poput drveta, gline, željeza i hrane. Kliknite na ikonicu, pa potom na resurs koji želite, onda samo upišite broj posle koda koji je pojavi i eto! Kada je poslano, pojaviće se kao mala sličica resursa. Ovo vam ušteđuje vrijeme, tako da ne morate da pišete „drvo“ ili „glina“ i priznajte, ljepše je.

bbcode

Ako kliknete na ikonicu u obliku vikinga, proširit će se i bit će prikazan bogat izbor smajlija za vašu poruku.

bbcode

Konačno, posljednja ikonica u obliku mača će vam omogućiti da dodate odgovarajuće sličice jedinica, isto kao što je ikonica resursa učinila sa sličicama resursa. Rade na isti način, kliknite na sličicu, upišite broj (ili obrnuto) i gotovo.

bbcode

Ovo nas dovodi do četiri ikonice u sredini. Prva će vam omogućiti da dodaš link saveza u poruku, kliknite na ikonicu, i između dva koda upišite točan naziv saveza. Ili prvo upišite ime saveza, obilježite ga pokazivačem i onda kliknite na ikonicu. Slijedeća je ikonica igrača, omogućuje dodavanje linka igrača. Bit će prikazane kao odgovarajući linkovi, prvi će vas odvijesti do profila saveza a drugi do profila igrača.

Možete dodati i koordinate i link će vas odvijesti do koordinata koje ste upisali na karti. I konačno, posljednji će vam omogućiti da dodate izvještaje u vašu poruku, ovo je malo delikatno. Da biste dodali izvještaj, potreban vam je ID broj. To znači da je potrebno da uzmete posljednji dio linka izvještaja iz adrese u vašem pretraživaču i dodate ga između dva koda izvještaja; ovo su brojevi o kojima govorimo, i to bi trebalo da izgleda ovako: [report] 2187686[/report]. Postoji još mogućnosti za slanje izvještaja; njihovo objašnjenje također možete pronaći na stranici sa Odgovorima.

 

bbcode

Klikom na posljednju ikonicu, uz desni rub, imat ćete mogućnost da vidite svoju poruku, tj. da je vidite onako kako će je primatelj vidjeti:

bbcode

Sortiranje poruka

Korisna, ali malo skrivena mogućnost je sortiranje poruka ili izvještaja po datumima. Svima je poznat normalan pregled u kojem su najnovije poruke ili izvještaji vidljivi na vrhu u inboxu:

sort_report.png

Nekada je korisnije vidjeti prvo najstarije izvještaje ili poruke. Ovo nije problem ukoliko kliknete riječ „poslano“. Ako ovo učinite, izvještaji i poruke će biti prikazani obrnuto, sa najstarijom porukom ili izvještajem na vrhu:

sort_report2.png

Izvještaji

Izvještaji su informacijske poruke poslane od strane Traviana, da vas informiraju o događajima na vašem računu, npr. ako ste napadnuti ili ako vam je neko poslao pojačanje.

Kompletan izvještaj borbe bit će vam dostavljen samo:

  • ako ste bili branitelj
  • ako ste napadač i preživjela je bar 1 jedinica
  • ako ste ubili najmanje 25% protivničkih vojnika u napadu.

Izvještaj o jedinicama u pojačanju prikazuje samo broj jedinica koje su ubijene.

U slučaju postojanja pojačanja iz više od 10 sela i da napad nije doveo do gubitaka, igrači koji su poslali pojačanja neće dobiti izvjetaj.

Također, postoji i opcija za sortiranje izvještaja ako imate plus nalog.

Ikonice izvještaja

Vjerojatno se ste primjetili sličice ispred vaših izvještaja. Postavljene su zato da bi mogli razlikovati izvještaje. Što one znače? Kako ih koristimo?

Izvještaji su podjeljeni u četiri grupe:

  • Trgovina
  • Pojačanja
  • Napadi
  • Ostalo

Tako da su sličice izvještaja također podjeljene u četiri grupe.

Trgovina
10.jpg Trgovci su isporučili najviše drveta
11.jpg Trgovci su isporučili najviše gline
12.jpg Trgovci su isporučili najviše željeza
13.jpg Trgovci su isporučili najviše hrane

Pojačanja
4.jpg Pojačanje je pristiglo

Napadi
5.jpg Pobjedili ste kao napadač bez gubitaka
6.jpg Pobjedili ste kao napadač sa gubicima
7.jpg Izgubili ste kao napadač (nijedna od vaših jedinica se nije vratila)
15.jpg Pobjedili ste kao branitelj bez gubitaka
14.jpg Pobjedili ste kao branitelj sa gubicima
8.jpg Izgubili ste kao branitelj (nijedna od vaših jedinica nije preživjela)
9.jpg Izgubili ste kao branitelj bez gubitaka (ovo znači da niste imali vojsku u obrani)

Ostalo
miscellaneous Ostalo (npr. natarski napad)
adventure Izvještaj o avanturi
animals_caught Nije bilo borbe ali su životinje zarobljene
won_scout_attacker Uspješno izviđanje kao napadač
lost_scout_attacker Neuspješno izviđanje kao napadač
won_scout_defender Uspješno izviđanje kao branitelj
lost_scout_defender Neuspješno izviđanje kao branitelj

 

Ako niste sigurni što koja sličica znači, postavite pokazivač na nju i vidjet ćete što ona znači:

ally_attack

Ove sličice će vam pomoći da razlikujete izvještaje u inboxu.

Ovo vam može pomoći da razvrstate savezničke napade. Da biste koristili ovu opciju morate kliknuti na jednu sličicu iznad i vidjet ćete sve izvještaje ove vrste (npr. pogledajte slijedeću sliku). Ovo će vam također pomoći da vidite starije izvještaje.

Pokraj toga možete kliknuti na tri gumba iznad tablice sa izvještajima. Gumb 1 je za napade, gumb 2 je za obranu, a klikom na gumb 3 sakrit ćete napade vašeg saveza (sa manje od 100 jedinica i bez gubitaka). Ako niste sigurni koja ikonica što znači, opet možete postaviti pokazivač na ikonicu i vidjet ćete što koja znači.

sort_alliance_reports

Dijeljenje izvještaja borbe sa SVIM igračima na serveru

Dozvoljeno vam je da podijelite vaš borbeni izvještaj sa svim igračima na serveru.

Tako da će link izbeštaja borbe izgledati ovako: s1.travian.ba/berichte.php?id=1168740|6063be47

Kod poslije | dobivate samo za vaše izvještaje (to znači da neće biti vidljiv u savezničkom pregledu). Sada možete odlučiti želite li nekome pokazati kompletan izvještaj ili ne.

Ako pošaljete skraćeni link izvještaja (s1.travian.ba/berichte.php?id=1168740), onda će izvještaj moći vidjeti čuvari računa i suigrači.

Ali ako pošaljete kompletan link (s1.travian.ba/berichte.php?id=1168740|6063be47) onda će svi na serveru moći vidjeti vaš izvještaj.

 

Sortiranje izvještaja

Korisna, ali malo skrivena mogućnost je sortiranje poruka ili izvještaja po datumima. Svi znate normalan pregled u kojem su najnovije poruke ili izvještaji vidljivi na  vrhu u inboxu:

sort_report

Nekada je korisnije vidjeti prvo najstarije izvještaje ili poruke. Ovo nije problem ukoliko kliknete riječ „Poslano“. Ako ovo učinite, izvještaji i poruke će biti prikazani obrnuto, sa najstarijom porukom ili izvještajem na vrhu:

sort_report
Ovo nas dovodi do četiri ikonice u sredini. Prva će vam omogućiti da dodaš link saveza u poruku, kliknite na ikonicu, i između dva koda upišite točan naziv saveza. Ili prvo upišite ime saveza, obilježite ga pokazivačem i onda kliknite na ikonicu. Slijedeća je ikonica igrača, omogućuje dodavanje linka igrača. Bit će prikazane kao odgovarajući linkovi, prvi će vas odvijesti do profila saveza a drugi do profila igrača. Možete dodati i koordinate i link će vas odvijesti do koordinata koje ste upisali na karti. I konačno, posljednji će vam omogućiti da dodate izvještaje u vašu poruku, ovo je malo delikatno. Da biste dodali izvještaj, potreban vam je ID broj. To znači da je potrebno da uzmete posljednji dio linka izvještaja iz adrese u vašem pretraživaču i dodate ga između dva koda izvještaja; ovo su brojevi o kojima govorimo, i to bi trebalo da izgleda ovako: [report] 2187686[/report]. Postoji još mogućnosti za slanje izvještaja; njihovo objašnjenje također možete pronaći na stranici sa Odgovorima.

Klikom na posljednju ikonicu, uz desni rub, imat ćete mogućnost da vidite svoju poruku, tj. da je vidite onako kako će je primatelj vidjeti

Izvještaji iz susjedstva

Travian 4 ima potpuno novu kategoriju izvještaja – izvještaje iz susjedstva, koji se razlikuju od ostalih izvještaja koje ste vidjeli/primili u Travianu.

Odmah na početku, izvještaji iz susjedstva se ne primaju uopće, kao izvještaji kada trgujete, napdate ili branite. Da biste vidjeli ove izvještaje, kliknite na ikonicu za pregled izvještaja u zaglavlju menija i odaberite posljednji meni sa imenom „Susjedstvo“. Ovi izvještaji će vam donositi vijesti o susjedstvu bez obzira jeste li sudjelovali u tom događaju ili ne. Oni će vam omogućiti korisne informacije o vašoj najbližoj okolini poput toga da je oaza opljačkana, osnovano novo selo ili vođena borba u obližnjem selu. Čak i kada ime sela bude promjenjeno, to će biti uključeno u ove izvještaje. Vrijeme i datum će također biti prikazani, kao i igrač koji je izazvao taj događaj. Na primjer, kada neko promijeni ime sela, izvještaji iz susjedstva će prikazati koji je igrač promjenio ime sela, kao i staro i novo ime. Ali, izvještaji koji govore o tome da je oaza opljačkana neće prikazivati ime pljačkaša, kao ni izvještaj borbe – ako je igrač napadnut u okolini, izvještaj će vas obavijestiti da je spomenuti igrač napadnut, ali neće prikazati ko ga je napao.

izvještaji iz susjedstva će se vremenom prikupljati, tako da ćete uvijek moći vidjeti što se događalo u prošlosti; ove izvještaje nećete moći obrisati ili očistiti.


Jeste li zadovoljni odgovorom na pitanje?

Da   Neutralno   Ne